woensdag 25 november 2015

Vluchtelingencrisis: de gevolgen voor het onderwijs?


Met de vluchtelingencrisis is het onderwerp ook niet meer weg te denken uit de school. Vluchtelingen komen ook bij je in de klas te zitten. Het is als leerkracht belangrijk dat je je belangrijkste rol daarbij niet uit het oog verliest, namelijk leerkracht zijn.
Natuurlijk heb je je eigen gevoelens bij deze situatie. In zo'n situatie valt het op dat leerkrachten drie verschillende rollen op zich kunnen nemen.

De eerste rol is de redder. De redder luistert naar de problemen van de vluchtelingen en biedt oplossingen voor dagelijkse problemen. Let er wel op dat je niet privé betrokken geraakt. Zorg voor voldoende afstand.
De tweede rol is de wegwijzer. De wegwijzer houdt liever afstand. Hij zal de leerling doorverwijzen naar een hulpverlener. Je moet er wel op letten dat je leerlingen niet te snel gaat doorverwijzen. Je kan als school zelf heel vaak al helpen, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze.
De derde rol is de steunpilaar. De steunpilaar zorgt voor structuur en regelmaat. Hij zorgt ervoor dat het zelfbeeld van de leerling wordt opgekrikt. Hij voelt soms frustratie, omdat hij eerst de schoolachterstand van de leerling moet wegwerken.

Het is belangrijk dat je je als leerkracht goed voorbereid op de komst van de nieuwe leerling. Ook moet je je leerlingen hierop voorbereiden. Wanneer het dan zo ver is, zorg je ervoor dat de nieuwe leerling zich veilig voelt. Het is belangrijk dat je als leerkracht duidelijk maakt dat deze leerling wel iets kan ook al spreekt hij de taal niet. Je zorgt er als leerkracht voor dat de leerling de gewoontes op school kent zodat hij direct kan deelnemen aan het dagelijks leven op school.
Je leert de nieuwkomer snel de basistaal die gebruikt wordt in de klas zodat hij mee kan volgen in de klas.

Het is als leerkracht belangrijk dat je in het achterhoofd houdt dat deze nieuwkomer een onzeker verblijfsstatuut heeft en dus kan worden uitgewezen. Het is belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Zo weten je leerlingen ook wat hen te wachten staat en kan je hen voorbereiden op het afscheid.

Bron: Van Laere, M. (22 mei 2015). Vluchtelingen in de klas? Wat doe jij?. https://www.klasse.be/7126/vluchtelingen-klas-redder-wegwijzer-steunpilaar/

vrijdag 20 november 2015

Anderstalige ouders op school

Als toekomstig leerkracht secundair onderwijs wil ik dat ik als leerkracht alle ouders kan bereiken. We leven de dag van vandaag in een multiculturele samenleving of we dat nu willen of niet. Ik vind dat ik als leerkracht niet kan verwachten dat alle ouders van mijn leerlingen perfect Nederlands spreken. Dit kan ik al zeker niet verwachten van ouders die nog maar pas in België wonen.
Daarom vroeg ik me dus af hoe ik hier mee om moet gaan.
Om mij hier meer in te verdiepen ben ik terug gaan kijken in het tijdschrift Klasse.

Als je anderstalige ouders uitnodigt voor een gesprek kan je deze uitnodiging best persoonlijk afgeven. Zo ben je zeker dat de ouders begrijpen waar en wanneer ze moeten zijn.
Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan het onthaal van deze ouders. Zorg er daarom voor dat de mensen van het onthaal weten waar deze mensen naartoe moeten. Zo zijn de ouders ook op hun gemak.
Bij een gesprek met anderstalige ouders is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat het veilig is om fouten te maken tegen de taal. Om dit duidelijk te maken maak je ook oogcontact met de ouders. Let er wel op dat je hen niet gaat betuttelen. Je bent ten slotte tegen volwassenen bezig en niet tegen kleuters. Je moet er als leerkracht ook op letten dat je duidelijk spreekt en in korte zin, vermijd dus dialect en figuurlijk taalgebruik. Dit kan namelijk zeer verwarrend zijn voor anderstalige ouders.
Iets dat ook kan helpen tijdens het gesprek is dat je het visueel ondersteund. Je moet tijdens het gesprek er ook op letten dat je je beperkt tot de essentie van het gesprek. Vraag dus niet aan anderstalig ouders of het raam dicht moet. Dit is voor hen zeer verwarrend.

Bron: Van Laere, M. (8/10/2015). Hoe doe je een zorggesprek met anderstalige ouders. https://www.klasse.be/10271/hoe-zorggesprek-anderstalige-ouders/


Leidt schermgebruik tot digitale dementie?

Je ziet het vaak, peuters die aan tafel zitten met een smartphone of tablet. De vraag die ik mij dan stel is of het allemaal wel zo goed is voor hun ontwikkeling?
Zelf ben ik er absoluut geen voorstander van. Begrijp me niet verkeerd, ik heb absoluut niks tegen de nieuwe technologieën en nieuwe media. Maar is het ook niet belangrijk dat kinderen leren hoe ze informatie zoeken zonder het internet?
Internet is namelijk niet altijd en overal aanwezig. Dat is namelijk het nadeel van het internet. Helaas zijn er soms storingen op het internet en als je net op dat moment informatie nodig hebt, kan je het nog altijd opzoeken in een boek.
Daarom vind ik het belangrijk dat deze leerstof zeker nog wordt aangereikt aan leerlingen.

Maar dat is niet mijn enige bezorgdheid. Zo veel achter een scherm zitten is ook niet gezond. Dit kan namelijk leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, rugklachten, ...Daarvoor heb ik een artikel uit Klasse geraadpleegd.
Het is belangrijk dat je leerlingen een juiste houding hebben. Het computerscherm moet recht voor de leerling staan en het scherm moet op armlengte afstaan staan van de ogen. Ook moeten de leerlingen steun hebben in hun onderrug en onder hun voeten. Als een leerling te klein is en niet met zijn voeten aan de grond kan, neem je een stapel boeken of laat je de leerling recht staan.

Bron: Verheyden, L. (4 juni 2015). Checklist voor gezond beeldschermgebruik. https://www.klasse.be/1441/checklist-voor-gezond-beeldschermgebruik/