Ik heb het al regelmatig in mijn posts gehad over differentiëren en ook in het M-decreet komt differentiatie aan bod, maar hoe je dat nu concreet. In het lager onderwijs doen leerkrachten het vaak, maar in het secundair is de drempel precies nogal groot om dit te doen tijdens je lessen.
Bij het differentiëren op basis van niveau is het belangrijk dat je niet spreekt over sterke of zwakke leerlingen, maar dat je gaat kijken naar hun leerstatus. Het is belangrijk dat je als leerkracht niet enkel inspeelt op het niveau, maar ook op de interesse van de leerlingen. Dit kan je bijna in elke les toepassen.
Differentiëren geeft niet perse meer werk. Het zorgt ervoor dat je als leerkracht creatief gaat nadenken over je lessen. Wanneer je differentieert ga je als leerkracht het leerproces van je leerlingen evalueren en niet het eindproduct.
Op vlak van evaluatie kan je ook differentiëren. Eerlijk evalueren betekent namelijk dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Je kan iedereen aan hetzelfde basisdoel laten werken, maar ook extra doelstellingen opstellen voor leerlingen die al verder staan in het leerproces.
Op onderstaande site vind je 8 tips over hoe je differentieert in het secundair onderwijs.
https://www.klasse.be/9566/zo-differentieer-secundair/
Bulkaet, W. (18 september 2015). 8 mythes over differentiëren. https://www.klasse.be/9557/8-mythes-differentieren/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten