zondag 27 december 2015

Huiswerk afschaffen?

In de leraarskamer hoor je de vraag regelmatig: 'Moeten we huiswerk afschaffen?'. Ik stel mij zelf wel vragen bij het huiswerk. Naast school hebben leerlingen ook nog hobby's en maken zij deel uit van een gezin. Het is daarom belangrijk dat er wordt nagedacht over de meerwaarde van huiswerk.


In onze samenleving is huiswerk zodanig ingebakken waardoor het moeilijk is om huiswerk af te schaffen. Sommige ouders vinden namelijk dat hun kind zo iets bijleert, andere vinden dat dit de werkdruk voor hun kinderen alleen maar vergroot. Uit onderzoek blijkt zelfs dat leerlingen die meer huiswerk krijgen lagere schoolresultaten hebben. Het gevolg is ook dat leerlingen school als iets vervelends gaan zien.
Het is ook zo dat je de kloof op vlak van niveau alleen maar groter maakt. Leerlingen die sterkere zijn, zijn sneller klaar met hun huiswerk en worden over het algemeen ook meer gestimuleerd thuis. De zwakkere leerlingen worden niet sterker door huiswerk te maken. De ouders van deze kinderen hebben vaak de tijd niet om samen met hun kind het huiswerk te maken. Wanneer je leerlingen thuis een oefening laat afwerken die je normaal in de les wou af hebben straf je de tragere leerlingen ook nog eens, want zij moeten na het school thuis deze oefeningen nog maken. Daardoor krijgt huiswerk al snel een negatieve bijklank.
Je kan als leerkracht beter kiezen voor open opdrachten. Zo kan je leerlingen beoordelen op basis van het proces dat ze doormaken in plaats van op het product.
Het is belangrijk dat je huiswerk zinvol maakt. Het belangrijkste is dat je ook op vlak van huiswerk differentieerd. Ga als leerkracht ook op zoek naar uitdagende en originele opdrachten, huiswerk krijgt vaak een klassieke invulling.
Leerlingen gebruiken vaak sociale media om elkaar te helpen met hun huiswerk. Op deze manier krijgen ze snel een reactie op hun vragen en kunnen ze verder werken aan hun huiswerk. Het is terecht dat je als leerkracht vreest voor je huiswerk en dat Facebook de aandacht van de leerlingen wegneemt. Daarom kan je als leerkracht vooraf met je leerlingen een overlegmoment plannen. Zo zet je Facebook op een slimme manier in. De angst dat leerlingen het huiswerk gaan kopiëren is niet nieuw. Vroeger konden leerlingen ook snel de antwoorden overpennen en dat is nu niet anders. Daarom is het belangrijk dat je als leerkracht ook hier differentieert. Zo kunnen leerlingen hun huiswerk niet gewoon overnemen van elkaar.

In onderstaand filmpje legt men mooi uit hoe je als ouder je kind kan helpen bij het maken van zijn huiswerk. Zelf vind ik het een zeer mooi filmpje, maar het is jammer genoeg niet van toepassing in elk gezin. Wanneer beide ouders fulltime werken is het niet zo gemakkelijk om je kinderen te begeleiden bij het maken van hun huiswerk.


Beerens, N. (24 juni 2015). Huiswerk afschaffen? https://www.klasse.be/3609/huiswerk-afschaffen/
Beerens, N. (24 juni 2015). § mythes over huiswerk. https://www.klasse.be/2989/zes-mythes-over-huiswerk/
Vanderspikken, H. (14 september 2015). Huiswerk begeleiden met de ABC-methode. https://www.klasse.be/4546/huiswerk-begeleiden-met-de-abc-methode/
Van Laere, M. (24 juni 2015). Hoe maak je huiswerk zinvol. https://www.klasse.be/3627/hoe-maak-je-huiswerk-zinvol-in-5stappen/
De Wilde, B. (24 juni 2015). Beter huiswerk dankzij Facebook. https://www.klasse.be/3531/beter-huiswerk-dankzij-facebook/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten